I Glommavassdraget er mulighetene for flotte fisketurer og padleturer nærmest uendelige, hvis man tar med alle sideelvene. I Glomma finner du de fleste av innlandets fiskearter, og inkluderer man innsjøen Øyeren, som er en viktig del av elva, er antall arter godt over tjue. De viktigste artene er imidlertid ørret, harr, gjedde, abbor, mort, brasme og lake.
Norges lengste
Norges lengste elv blir født 880 meter over havet, i SørTrøndelag. Deretter renner den ca. 610 km før den møter saltvann i Fredrikstad. I gamle dager var fisket i Glomma en viktig næringsvei, men i dag er det stort sett bare sportsfiskere som har gleden av fast fisk. Per Roger Lauritzen gir gode råd om fiskeplasser samt egnede metoder i dette langstrakte vassdraget, og de er godt forankret i lokale krefter med mye kunnskap! Boka om Glomma er en bok som først og fremst handler om naturen og friluftslivet, men historie har selvfølgelig en naturlig plass i en bok om et vassdrag som har så mange og lange tradisjoner, blant annet når det gjelder fløting av tømmer. Glomma renner gjennom Norges største skogdistrikter og har vært Norges viktigste elv for tømmerfløting.
Gjennom alle kommuner
Boka beveger seg gjennom alle kommuner som Glomma er innom, og starter i Tydal. Skal du padle Norges lengste elv fra selveste kilden, starter du i et navnløst lite tjern, men vær obs på at det blir en del bæring mellom ymse vann og tjern i starten. Tydal er også en inngangsport til det praktfulle fjellområdet Sylan som byr på flere topper over 1500 moh og Storsylan på 1762 moh. Lauritzen gir nyttig informasjon om padling, sportsfiske samt mulighetene når det gjelder fotturer i omkring liggende perler i de enkelte kommunene. Du finner også interessante fakta om kommunene. Ikke minst er det viktig å nevne de gode kartutsnittene. Men aller viktigst er rådene og tipsene fra kjentmannen. For deg som vil padle i Glomma formidler Lauritzen nyttig kunnskap om hvor det er lett framkommelig, hvor elva har lav vannstand og mye stein ... hvor du må bære kanoen, hvilken sti du bør ta for å komme lettest til elva osv. Det er nok en god ide å ha boka med for å få mest mulig ut av turen.
Når enden er god ...
Glomma ender i Fredrikstad kommune. Du kan lese om plankebyens historie - om handel, sjøfart og industri, og om den frodige naturen rundt byen. For eksempel har sideelva Haugeelva svært frodige bredder inn til innsjøen Skinnerflo som tilhører Glommas vestre løp og omkranses av et naturreservat. En viktig fuglelokalitet. Og mellom Fredrikstad og Sarpsborg finner du Glommastien. Her kan du vandre gjennom verneverdig kulturlandskap med minner fra tidligere sagbruksog teglverksindustri.
Utmerket til planlegging
Enkelte partier eller områder i og rundt Glomma er beskrevet svært detaljert. Her er kulturminner, dyreliv, fisk, spesielle historier og forfatterens egne erfaringer. Særlig de siste er gull verdt. Derfor; sett deg ned med boka og kartblad når du planlegger. Bruk boka til å velge ut de mest interessante partiene og dra nytte av kjentmannens formidable kunnskaper og gode råd!